Jakub Kotyński

Urodzony 13 września 1978 roku. W 2004 roku ukończył studia w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie. Rok później ukończył Narodowe Konserwatorium Sztuki Dramatycznej w Paryżu. 22 stycznia 2005 roku miał miejsce jego debiut teatralny na deskach Teatru Starego w Krakowie w roli Łabądka, w spektaklu „Komponenty” – reż. Michał Borczuch.

 

Dorobek artystyczny:

  • Kariera teatralna:

- "Pomoc domowa radzi" - internetowy serial teatralny, opieka artystyczna: Ewa Pilawska, rola: Czarek, serial emitowany od marca 2020

- "Najpierw kochaj, potem strzelaj", Michał Siegoczyński, reż. Michał Siegoczyński, rola: Steve, Generał, data prapremiery: 25 stycznia 2020 r.

- „Wykapany zięć”, Krzysztof Kędziora, reż. Paweł Szkotak, rola: Filip, data prapremiery: 21 września 2019 r.

- "Naga prawda" Rich Orloff, reż. Ewa Pilawska, Teatr dla niewidomych i słabo widzących w Teatrze Powszechnym w Łodzi, data premiery: 28 listopada 2018

- "Tydzień, nie dłużej" Clément Michel, reż. Ewa Pilawska, Teatr dla niewidomych i słabo widzących w Teatrze Powszechnym w Łodzi, data premiery: 26 września 2018

- "lovebook", Michał Siegoczyński, reż. Michał Siegoczyński, rola: Bud, data premiery: 25 marca 2018 r.

- "Taniec albatrosa" Gérald Sibleyras, reż. Ewa Pilawska, Teatr dla niewidomych i słabo widzących w Teatrze Powszechnym w Łodzi, data premiery: 22 listopada 2017

- "Kasta la Vista" Sèbastien Thièry, reż. Ewa Pilawska, Teatr dla niewidomych i słabo widzących w Teatrze Powszechnym w Łodzi, data premiery: 19 października 2017

- "Arcydzieło na śmietniku", Stephen Sachs, reż. Justyna Celeda, rola: Lionel Percy, data premiery: 20 maja 2017 r.

- "Kłamstewka", Joe Di Petro, reż. Ewa Pilawska, Teatr dla niewidomych i słabo widzących w Teatrze Powszechnym w Łodzi, data premiery: 23 lutego 2017

- "Żona potrzebna od zaraz", Edward Taylor, reż. Jakub Przebindowski, rola: Bill McGregore, premiera 14 stycznia 2017 r.

- "Żona potrzebna od zaraz" Edward Taylor, reż. Ewa Pilawska, Teatr dla niewidomych i słabo widzących w Teatrze Powszechnym w Łodzi, rola: Nadia, data premiery: 21 czerwca 2016

- „Szalone nożyczki” P. Pӧrtner, reż. Marcin Sławiński, rola: Tomasik, Teatr Powszechny w Łodzi, data prapremiery: 27 marca 1999

- „Hotel Minister” R. Cooney, reż. Giovanny Castellanos, rola: Edward Bąk, Teatr Powszechny w Łodzi, data premiery: 11 października 2014

- „Marsz Polonia” J.Pilch, reż. Jacek Głomb, rola: Koniecpolski, Teatr Powszechny w Łodzi, data premiery: 21 stycznia 2012  

 

  •  Filmografia:

1999−2000 - Trędowata − Jurek Rudecki
2002−2010 - Samo życie − dziennikarz
2003−2011 - Na Wspólnej − dziennikarz
2004−2011- Pierwsza miłość − kurier z kwiatami
2006 - Oficerowie − policjant francuski eskortujący „Granda” (odc. 9)
2007 - Kryminalni − Sebastian Wujec (odc. 87)
2008 - Serce na dłoni − Bankowiec
2008 - Barwy szczęścia − Tomasz, nauczyciel Iwonki
2009 - Teraz albo nigdy! − asystent ministra (odc. 33)
2009 - Plebania − kierownik planu (odc. 1359)
2009 - Operacja Dunaj
2009 - Niania − fotograf (odc. 123)
2009 - 39 i pół − barman (odc. 27)
2010 - Wenecja − adiutant von Rasmusa
2010 - Ojciec Mateusz − pracownik sklepu (odc. 56)
2010 - Klub szalonych dziewic − redaktor (odc. 1, 3 i 13)
2011 - Szpilki na Giewoncie − szef szkółki narciarskiej (odc. 24)
2016 - Ojciec Mateusz (odc. 190)
2016 - Matka - Czesław Pełka
2016 - Marie Curie - boy hotelowy
2016 - Komisarz Alex – lekarz (odc. 99)
2016 - Bachanalia
2017 – Najlepszy - pacjent ośrodka terapii uzależnień
2018 - Who Will Write Our History
2018- Oko za oko - Roman Cichy, były dyrektor ds. Marketingu w „plastic crown”
2018 - Na sygnale – paweł odc. 203
2018 – Diagnoza - Bartek, chłopak Anity odc. 36 i 37
2018 - Na sygnale – Paweł odc. 203
2018 – 2020 - Korona królów - Tatar odc. 202; Piotr, hospodar mołdawski
2019 - The Song of Names - Zygmunt Rapoport, ojciec Davida
2019 – Ślad - Jakub Szwendowski, odc. 59
2019 - Na dobre i na złe - Mariusz, syn Liberskiego, odc. 751
2019 – Adwokat – ksiądz
2019 - A.D. 2019 (etiuda szkolna) – lekarz


Jest laureatem wielu nagród i beneficjentem różnych stypendiów:

2009 nagroda nagroda Jury Młodzieżowego Festiwalu Prapremier w Bydgoszczy, za rolę Mag Wajpera w spektaklu „Supernova.Rekonstrukcja” w reż. Marcina Wierzchowskiego.
2004 nagroda – wyróżnienie Jury Młodzieżowego za rolę Carmen w dyplomowym przedstawieniu „Nierządy” wg „Balkonu” Geneta w reż. Agaty Dudy-Gracz na XLIV Kaliskich Spotkaniach Teatralnych.

2004 nagroda rektora PWST w Krakowie.
2004 stypendium Małopolskiej Fundacji SAPERE AUSO.
2003 stypendium Towarzystwa Przyjaciół Krakowa w Chicago.
2002 stypendium Dyrektora Instytutu Francuskiego w Krakowie.

Występował na scenach następujących teatrów
* Teatr Stary w Krakowie
* Teatr STU w Krakowie
* Teatr Polski we Wrocławiu
* Teatr Bez Sceny w Katowicach
* Teatr im. H. Modrzejewskiej w Legnicy
* Teatr Dramatyczny w Opolu
* Teatr Łaźnia Nowa w Krakowie
* Teatr Studio w Warszawie
* Instytut Teatralny w Warszawie
* Teatr IMKA w Warszawie
* Teatr Powszechny w Łodzi


BIP